Terug naar nieuws overzicht

Yonas is aan het werk bij SWAP Fiets Den Haag

Eén jaar en 1 maand geleden kwam hij aan in Nederland, gevlucht uit dictatoriaal Eritrea. Vorige week had Yonas (31) zijn eerste werkdag, als fietsmonteur in opleiding bij SWAP Fiets Den Haag. Paul Driest en Marcel Kleizen van de startup Eritrea Fietst brachten hem in contact met zijn nieuwe werkgever Freek van Duuren, die hem graag wilde hebben vanwege zijn ervaring en werklust: “Die gozer moet gewoon aan het werk, daar ontmoet je de Nederlandse cultuur!” Met een lach van oor tot oor repareert Yonas één van de fietsen, “Ik hou van fietsen en van techniek, net als Freek!”. Yonas, Freek, Paul en Marcel laten zien dat het wel degelijk mogelijk is om als Eritreeër een betekenisvolle rol te spelen in de Nederlandse maatschappij.

Tijdens de 2e Haagse Huiskamer bijeenkomst ‘Haagse Eritreeërs, afgelopen dinsdag 12 december verkenden ruim 80 Eritreeërs, Haagse ondernemers, maatschappelijke organisaties en beleidsmedewerkers nog meer mogelijkheden. “Toen ik met deze nieuwe zaak begon, wist ik meteen: mijn fietsenmaker wordt een Eritreeër”, vertelt Freek van Duuren, regiomanager Den Haag tijdens de opening van zijn zaak, “ik ben Tour de France fan en zag die Eritreeër in de Bolletjestrui fietsen… Fietsen is Eritrea!” Hij ging op zoek en kwam via Eritrea Fietst bij Yonas terecht, ging het gesprek aan en dacht “we gaan het proberen.” De eerste proefdagen gingen goed: “Hij is wel klaar voor zijn opleiding.”, aldus Van Duuren. Dat Yonas een heel andere culturele achtergrond heeft en pas recent vanuit een oorlogsgebied in Nederland is, ziet Van Duuren eerder als een voordeel dan een nadeel. “Iedereen is hiermee geholpen. Ik heb een goede werknemer op deze krappe arbeidsmarkt. Mensen zoals Yonas kunnen uit de bijstand, wat de maatschappij kosten scheelt en Yonas hoeft geen schulden te maken. Culturele verschillen? Mijn business partner en ik hebben ook een totaal andere cultuur.” Als voormalig stoomtrein monteur moet Yonas misschien even wennen aan de nieuwe sleutelmaat, nummer 13 in plaats van 75, hij is in elk geval erg blij met zijn baan en wil zeker verder in het fietsenmakers vak: “Wat ik in 2027 doe? Dan heb ik mijn diploma en werk ik als professioneel fietsenmaker!”

Paul Driest en Marcel Kleizen van de startup Eritrea Fietst zijn blij dat ze als brug hebben kunnen functioneren. “Eritrea Fietst gebruikt de fiets als bindmiddel om Eritreeërs aan werk te helpen en hiermee te zorgen voor een duurzame integratie. We hebben een groot netwerk en kunnen dus werkgevers en Eritrese statushouders bij elkaar brengen. Yonas is de eerste en binnenkort hopen we meer goed nieuws te vertellen..”

Om Eritreeërs in Den Haag op weg te helpen tijdens hun integratie, startte Platform Haagse Huiskamer een reeks van ‘Haagse Eritreeërs’ bijeenkomsten. Afgelopen dinsdag 12 december was de tweede, een netwerk- en co-creatie sessie waar ruim 80 Eritreeërs, Haagse ondernemers, maatschappelijke organisaties en beleidsmedewerkers aan meededen. “Eritreeërs zijn harde werkers,” vertelt Maaike Graaff, namens mensenrechtenorganisatie Justice and Peace één van de drijvende krachten achter platform Haagse Huiskamer. “Ze willen graag aan de slag. Maar de Nederlandse samenleving is heel anders dan wat ze gewend zijn. Ze lopen tegen van alles aan: de taal, cultuurverschillen, trauma’s door wat ze hebben meegemaakt.” Donne Bax, bestuurslid van MKB Den Haag en één van de sprekers tijdens de Haagse Huiskamer bijeenkomst, bekijkt Eritrese statushouders, net als Freek van Duuren, met een praktische blik. Samen met vier Haagse ondernemers richtte hij de organisatie Building Better People op om jongeren met een afstand tot de arbeidsmarkt vaardigheden te leren en hen naar werk te begeleiden. “Tijdens de Haagse Huiskamer bijeenkomst merkte ik dat er wel degelijk veel organisaties zijn die willen samenwerken om te zorgen dat Eritrese jongeren een mooie toekomst krijgen. Ook sprak ik veel Eritrese jongeren met vragen over opleiding en werk, eigenlijk over wanneer ze konden beginnen.”

Heb je ook een werkplek voor een Eritrese vluchteling of heb je een goed idee? Neem contact op met Platform Haagse Huiskamer via info@haagsehuiskamer.nl. Voor meer informatie over Eritrea Fietst: eritreafietst@gmail.com