Terug naar nieuws overzicht

Een terugblik op Samen Uit: Arabic Symphonic Night

‘’Ik vond het een heel mooie avond. De liedjes, de mensen, het lekkere eten. Het was prachtig om er samen over te kunnen praten. Ik had in geen 3 of 4 jaar zo’n voorstelling gezien dus het was heel mooi dat weer een keer in het echt mee te maken.’’-  Omar (Syrië)

Den Haag heeft een nieuwe cultuurclub. Samen Uit is een plek waar statushouders met een interesse voor cultuur We Are Public-leden met een zelfde passie ontmoeten. Eigenlijk zoals een boekenclub werkt. Maar dan rond podiumkunsten. In het Zuiderstrandtheater. Zo bezoeken gevestigde Hagenaren en nieuwkomers samen een voorstelling. Samen Uit is een initiatief van Zuiderstrandtheater, Haagse Huiskamer en We Are Public.

Nieuwkomer Aya koos de voorstelling voor deze tweede editie Samen Uit: ‘Arabic Symphonic Night – A tribute to Fairouz & Oum Khaltoum’ , een voorstelling met muziek van het Rotterdams Philharmonisch Orkest waarbij het orkest haar grenzen verlegde naar de Maghreb en het Midden-Oosten.

Verspreid over meerdere ronde tafels namen de deelnemers plaats en ontmoetten ze elkaar. Na een introductie van het programma volgde een echte ‘Taste of Syria’. De pop up catering met deze naam wordt gerund door fantastische koks die een liefde voor Syrisch eten met een breder publiek willen delen. Een prachtig diner met gerechten als Ouzzy, Fatouch, Tabouleh en Salat bij Khyar. De avond krijgt een gezellige kick-start door de multiculturele tafelsamenstellingen, waar iedereen onder het eten met elkaar kennismaakt.

De avond bleek terecht een ode aan twee legendes, zangeressen die veel betekenen in de Arabische wereld. De nummers van Fairouz en Oum Khaltoum behoren tot dagelijkse rituelen voor veel nieuwkomers uit het Midden-Oosten:

‘’Ik luister elke ochtend naar Fairouz als ik wakker word. Ik vind haar liedjes het allermooist.’’ – Omar 

Wanneer de eerste zangeres begint te zingen, huivert de zaal. Gehuld in sierlijke kleding en met veel emotie start de zangeres deze muzikale reis langs de Maghreb en het Midden-Oosten. Liederen zoals mijn land, dat gaat over Syrië zorgen voor herinneringen aan thuis en vroeger. De voorstelling zorgt daarmee voor de nodige gespreksstof tussen de Samen Uit gasten tijdens de pauze van de voorstelling. Iedereen is onder de indruk van de stemmen en symfonische muziek. Zoals Yasmine (Egypte) zegt:

“Ik was erg ontroerd en kreeg kippenvel tijdens de uitvoering, omdat het me veel aan Egypte doet denken. Ik hou echt van Oum Khaltoum, ze was een rolmodel voor veel vrouwen in Egypte omdat ze dapper genoeg was om haar leven onafhankelijk te leven en zichzelf te bevrijden van sociale beperkingen”

Het delen van deze perspectieven heeft effect. De gevestigde Nederlanders voelen door de gesprekken met de statushouders de diepere betekenis die deze muziek heeft in het Midden-Oosten. “Ik vond het heel bijzonder om juist samen met nieuwkomers naar deze voorstelling te kijken,” vertelt We Are Public lid Sophie na afloop. “Doordat ik zag wat de muziek voor hén betekende, kreeg die ook voor mij een andere lading.” Ook na afloop deelden de Samen Uit gasten hun enthousiasme en bevindingen, en wisselden ze telefoonnummers uit.

Tariq Alhasan van de Haagse Huiskamer is enthousiast. “We gaan zeker verder met deze mooie samenwerking met het Zuiderstrandtheater en We are Public. In 2019 zal een diverse groep van statushouders betrokken worden bij de keuze van de voorstellingen.”

Wil je ook deelnemen aan een Samen Uit evenement? Dat kan, Samen Uit komt met een vervolg! De derde editie wordt dus weer uitgezocht door een nieuwkomer, houd onze website en LinkedIn daarom goed in de gaten!