Terug naar nieuws overzicht

Een taalmaatje is niet zomaar iemand

Wat kan het toekomstige College van Den Haag verbeteren aan het integratiebeleid voor vluchtelingen? Ruim 35 partners van de Haagse Huiskamer deelden hun aanbevelingen in de Inspiratienota Statushouders. In aanloop naar de publicatie van deze Inspiratienota op 19 april, lichten we de komende dagen vijf aanbevelingen uit. #4: blijf taalmaatjesprojecten financieel ondersteunen.

Den Haag telt inmiddels zo’n 450 Haagse taalmaatjes die zich inzetten om statushouders te ondersteunen in het leren van de Nederlandse taal, schat Ingrid Suasso, directeur van Taal aan Zee. Taalmaatjes helpen statushouders de taallessen in praktijk te brengen. Dat klinkt simpel, maar is van enorm belang. Het contact met de Nederlanders blijkt voor veel statushouders namelijk lastig. Maar, een taal onder de knie krijgen valt of staat vaak bij oefening. Taalmaatjes helpen Haagse statushouders zo goed mogelijk bij het vinden van hun plekje in de stad.

“Persoonlijk contact en verbondenheid met de stad. Dat is echt belangrijk voor statushouders, en daar spelen taalmaatjes een grote rol in. Met een relatief kleine investering van tijd, kun je een groot verschil maken”

Projectcoördinator Annemarie Koenhen van Taal aan Zee.

Een taalmaatje is niet zo maar iemand, hij of zij is vaak een eerste aanknopingspunt in de stad. “Een grote stad als Den Haag kan best overweldigend aanvoelen. Taalmaatjes zorgen naast ondersteuning van de taal ook dat een statushouder zich wegwijs kan maken in de stad. Ze gaan samen op stap om de stad te leren kennen: naar de bibliotheek, het museum of gewoon een kopje koffie drinken”, benadrukt Annemarie Koenhen. Het is dan ook van belang dat de koppels met zorgvuldigheid worden gekozen. Zo worden de matches altijd persoonlijk gemaakt en wordt er bij gekeken naar de interesses, persoonlijkheid en leeftijd van zowel de statushouder als de vrijwilliger.

“Een taalmaatjes-project staat of valt echt bij goede begeleiding”, stelt Ingrid Suasso. Taal aan Zee hoopt daarbij op een uitbreiding van hun huidige projecten, om zich steeds te blijven aanpassen aan de behoeftes van de taalmaatjeskoppels. “Komende maand gaan we experimenteren met een nieuwe vorm van intervisie. Dit wordt een taalmaatjescafé waar zowel de statushouders als de maatjes naartoe gaan. We vangen dan twee vliegen één klap, de maatjes spreken af en wij hebben een contactmoment met onze koppels. Taalmaatjes zijn namelijk van het drukbezette soort, die hebben niet altijd veel tijd.” Elk café krijgt een ander thema. “Soms spelen we bijvoorbeeld talige bordspelletjes, maar we willen bijvoorbeeld ook een keer een Lagerhuis debat organiseren om te oefenen met het geven van je mening”, vertelt Annemarie. Op deze manier hopen Ingrid en Annemieke te blijven voorzien in de behoeften van statushouders en hun vrijwilligers.

Taal is de sleutel tot participatie in de samenleving. De aanbeveling aan de gemeente Den Haag? “Financiering!”, riepen Ingrid en Annemarie in koor. “We willen onze taalmaatjes projecten goed begeleiden en daar zit nou eenmaal tijd en expertise in. Daar heb je echt een projectcoördinator voor nodig. Dat geldt ook voor onze partner organisaties”. Taal aan Zee is momenteel in gesprek met de gemeente: “We zijn hoopvol  dat de gemeente toch nog budget vrij kan maken voor deze goedlopende projecten”, sluit Ingrid glimlachend af.

Nieuwsgierig naar de hele Haagse Huiskamer Inspiratienota Statushouders? Morgen publiceren we hem op www.haagsehuiskamer.nl

In de Haagse Huiskamer Inspiratienota Statushouders delen ruim 35 Haagse organisaties en burgerinitiatieven wat er op het vlak van statushouders goed gaat in Den Haag en welke knelpunten zij signaleren. Het resultaat is een nota vol inspirerende suggesties aan het (toekomstig) gemeentebestuur.