Terug naar nieuws overzicht

“Precies wat er nodig was”

Het tweede Haagse Huiskamer Lab over en voor Haagse Eritreeërs bracht Eritreeërs en lokale organisaties bij elkaar in het Humanity House. “Alle partijen die betrokken zijn bij Eritreeërs waren aanwezig en dat is wat nodig was”, aldus Mohammed Saad, een van de sprekers. Saad vluchtte achttien jaar geleden uit Eritrea en startte dit jaar Eritrean Red Sea Community, een organisatie om Eritreeërs kennis te laten maken met de Nederlandse samenleving.  Volgens Donne Bax van Building Better People, een stichting die kwetsbare jongeren naar werk of opleiding leidt, was deze bijeenkomst meer dan een eerste ontmoeting tussen betrokkenen: “Ik trof veel enthousiasme aan bij organisaties om samen te werken.”

De helft van de aanwezigen bestond uit Eritreeërs die nu in Den Haag een bestaan opbouwen. Voor velen van hen was de bijeenkomst een kans om in contact te komen met de organisaties die een veerkrachtig Den Haag mogelijk willen maken. Ook ontstonden direct weer een aantal kleine resultaten en eerste contacten. Zo kan de Eritrese Saba beginnen aan een kappersopleiding via Donne Bax. Saba bleek niet de enige geïnteresseerde: Bax kreeg van meerdere Eritreeërs vragen over werk en opleiding. Tesfaldet, door moderator Bahram Sadeghi als eerst geïnterviewd, vertelde over zijn keuzestress na toelating bij het ROC. Naar aanleiding van zijn verhaal deelden meerdere aanwezigen hun contactgegevens met hem en is hij nu bezig met het maken van toekomstplannen. Het Wijkleerbedrijf Schilderswijk wisselde contactgegevens uit voor het leerwerktraject voor thuiszorghulpen, en het Vadercentrum kreeg de eerste aanmeldingen voor een computercursus.


Direct de eerste vrijdag na de bijeenkomst heeft een aantal Haagse Eritrese stichtingen al een eigen vervolg geïnitieerd om beter samen te werken voor de integratie van Eritreeërs in Den Haag. De Haagse Huiskamer zal komend jaar samen met hen onderzoeken hoe die constructieve samenwerking duurzaam vervolg kan krijgen.

De bijeenkomst Haagse Huiskamer Lab: Haagse Eritreeërs (II) vond plaats op 12 december 2017 in het Humanity House, gemodereerd door Bahram Sadgehi. Sprekers waren Mohammed Saad (Eritrean Red Sea Community), Mebrahtom Abraha (Stichting Eritrea Tsehay Berki), Daniel Grmazion (Stichting Lemat), Yasmina Kahsai (Amana), Miny Verberne en Ali Borhano Okbakader (Wijkleerbedrijf Schilderswijk), Arjen Brouwer (Vadercentrum), Maaike Graaff (Haagse Huiskamer), Donne Bax (Building Better People) en de Eritreeërs Tesfaldet, Yonas en Fitwi.