Terug naar nieuws overzicht

Jorina van Bergen brengt werelden samen in haar koor

Muziek- en kunstlessen, in een volksmuziek orkest spelen, het leiden van een musicalorkest, en het begeleiden van het Haags Matrozenkoor: Jorina van Bergen is een werkelijke duizendpoot op het gebied van muziek. Alsof ze daarmee nog niet druk genoeg is, gaat ze binnenkort naar Lesbos om in vluchtelingenkampen muziekprojecten op te zetten. En in haar eigen Den Haag startte ze eerder dit jaar het koor Het Nieuwe Geluid waarin statushouders en andere Hagenaren samenkomen. Jorina: “Ik heb altijd al interesse gehad in de wereld buiten Nederland, en vind het leuk als ik met mijn vak een bijdrage kan leveren.”

Toen er een mail van de Haagse Huiskamer voorbij kwam over de integratie van statushouders in Den Haag, was de keuze dan ook snel gemaakt. “Met mijn eigen kinderen heb ik heel veel gezongen, en vanuit de muziekwetenschappen is bekend dat ritme en zingen enorm kunnen bijdragen aan taalontwikkeling.’’ Samen met de Haagse Huiskamer ontwierp ze Het Nieuwe Geluid Koor dat vanaf september dit jaar om de twee weken repeteerde in de Grote Pyr.

‘’Al in de beginfase kwamen we op het idee om ook taalmaatjes samen te laten deelnemen’’, vertelt Jorina enthousiast, ‘’en juist dit aspect maakte het zo sterk, omdat de groep een samenstelling van zowel gevestigde Nederlanders als nieuwkomers was, waardoor naast een leuke wisselwerking ook een gevoel van verbondenheid ontstond’’. Het was dus allereerst een praktische uitkomst omdat deze maatjes die de Nederlandse taal al beheersen konden bijspringen wanneer er tussentijdse uitleg nodig was over betekenis of uitspraak op de momenten dat Jorina daar centraal niet aan toe kwam. Los daarvan ontstond een gemixte groep die kennismaakte met elkaars muziek. ‘’Muziek waar mensen mee groot zijn geworden doet heel veel met mensen’’ weet Jorina uit ervaring. ‘’Door dit met elkaar te delen ontstaat een band.’’

Het zingen bleek daardoor veel meer te bieden dan de Nederlandse taal. Er worden ook liedjes gezongen uit de landen van herkomst van de statushouders. ‘’Zo ervaren Nederlanders ook een keer hoe het is om in hele lastige talen die ze niet beheersen liedjes te gaan zingen. Zo komen ze eigenlijk ook een beetje in de situatie waar een statushouder continu in zit.’’ Dit resulteerde in grappige momenten, waarbij Hagenaren het opeens ingewikkeld kregen toen ook Poolse en Eritrese liedjes de revue passeerden. Jorina zocht deze liedjes op en leerde ze eerst zelf fonetisch zingen. Ze zegt lachend: ‘’Dat is toch ineens wel heel ingewikkeld, als je buiten je comfort zone met totaal andere klanken iets moet gaan doen. Daarvoor moesten de taalmaatjes toch wel eventjes op het puntje van hun stoel gaan zitten.’’ Muziek blijkt zo een mooie brug te vormen voor uitwisseling tussen culturen.

‘’Het was voor het eerst sinds tijden dat ik een uurtje geen stress heb gehad’’, vertelde een van de gevluchte deelnemers bovendien. Een extra stimulans voor Jorina. ‘’Ik besef  nauwelijks waar ik mee bezig ben, tot ik dan zo’n heftig verhaal terugkrijg. Het lijkt zoiets simpels om te gaan zingen met een stel mensen. Dat het dan ook nog iets voor mensen betekent, vind ik heel mooi.”

Met Het Nieuwe Geluid hoopt Jorina volgend jaar een nog vastere groep te creëren. Interesse om mee te doen? Het Nieuwe Geluid zal in maart 2019 terugkeren met een nieuwe reeks kooravonden. Jorina zal deze reeks samen met Annelies van Gent gaan begeleiden.

 

Kijk voor een sfeerimpressie deze video van Den Haag FM, ‘Het Nieuwe Geluid’

 

Vanaf maandagavond 4 maart zal het koor om de 14 dagen om 19:30 plaatsvinden in de Grote Pyr. Houd onze website en LinkedIn in de gaten voor meer informatie! Je kunt je ook aanmelden door te mailen naar info@haagsehuiskamer.nl