Terug naar nieuws overzicht

De Horeca Academie blijft zich inzetten voor de integratie van vluchtelingen

 

Ook dit voorjaar stelt de Horeca Academie een studiebeurs beschikbaar voor een Haagse statushouder. Dat kondigde directeur Antoine Defesche aan tijdens de Haagse Huiskamerbijeenkomst 12 maart. Het zal de vijfde beurs zijn die de Horeca Academie beschikbaar stelt om statushouders te ondersteunen bij het opbouwen van een nieuw leven in Nederland. “De Horeca Academie biedt in principe commerciële opleidingen aan, maar de onderneming heeft ook zeker een sociaal kloppend hart, licht Defesche de keuze toe. Met vier dagen stage en één dag per week opleiding, bouwen de statushouders zowel theoretische als praktische kennis op en worden zij klaargestoomd voor een baan in de Horeca.

Antoine Defesche liep in 2015 eigenlijk per toeval tegen de Syrische Tarek Karim aan. In het voormalige Ministerie van Sociale Zaken in Den Haag, waar de Horeca Academie is gevestigd, zat tot eind dat jaar ook een tijdelijke noodopvang voor vluchtelingen. Tarek, een van hen, maakte met zijn kookkunsten indruk op Defesche. Die bood Tarek een studiebeurs aan en legde daarmee de basis voor een speciale beurs voor statushouders.

De studiebeurs die Tarek in 2015 kreeg, zorgde ervoor dat hij een jaar later een koksopleiding afrondde. Hij was daarmee de eerste statushouder aan de Horeca Academie die op deze manier zijn opleiding kon financieren. Voor Defesche was het succesvolle traject aanleiding om de beurs vaker te verstrekken, met hulp van buren ZonMW. NWO en AT&T. “Ondertussen zijn vier nieuwkomers opgeleid, van wie er drie nu in de horeca werken”, aldus Defesche. Trots vertelt hij dat Tarek nu in het restaurant van The Hague Teleport Hotel werkt als chefkok en daar prachtige creaties maakt. Maar het gaat om meer mensen, benadrukt hij: “Op dit moment volgen twee statushouders de opleiding, van wie één met een studiebeurs.”

Extra aandacht is geen overbodige luxe voor het opleiden van al deze statushouders, zo bleek al snel. “Ze hebben een individuele aanpak nodig. Maar daarvoor gaan we wel het gesprek aan met hen. Wij bepalen niet alles zelf en zij doen dat ook niet alleen”, zegt Defesche. De Horeca Academie lijkt daarvoor de perfecte plek. “We zijn kleinschalig met 150 leerlingen. Dan werkt zo’n individuele aanpak ook goed. Naast de beurs helpen we de statushouders bijvoorbeeld met extra coaching en het zoeken naar een werkplek.” Soms gaat die hulp nog verder: “We ondersteunen hen ook met het omgaan met de financiën als dat nodig is. Tarek stuurde al het geld dat hij verdiende naar z’n ouders. Daardoor hield hij zelf niets over en kwam hij in de problemen. Dan proberen wij hem te leren dat hij niet alles moet opsturen”.

Defesche legt uit dat de Horeca Academie begeleiding biedt aan elke deelnemer van de opleidingen die dit nodig heeft. Omdat dit de studie ten goede komt.” Daartegenover staat dat de Horeca Academie dezelfde toewijding van de studenten verwacht. “Als iemand zonder reden afwezig is, bellen we meteen op. Onze studenten willen in één jaar een opleiding doen, dan moeten we daar ook achteraan zitten.”

Niet voor niets is Defesche actief betrokken bij de Haagse Huiskamer. “Mijn waarden, van jongs af aan, zijn maatschappelijke betrokkenheid en gastvrijheid. Vroeger hebben we eens een Vietnamese bootvluchteling in huis gehad. Dat was niet raar voor ons, mijn ouders waren altijd al met sociale projecten bezig.” Defesche, die een opleiding tot psycholoog volgde en actief was in het onderwijs en de horeca, maakte op een gegeven moment zelf ook de stap naar zulke maatschappelijke projecten. Zo hield hij zich bezig met (taal-)coaching voor vluchtelingen, een totaal andere bezigheid dan de toets- en testontwikkeling waarin hij zich specialiseerde als psycholoog.

Diezelfde overstap ziet hij bij een groot deel van de deelnemers. Veel van de mensen die de opleiding volgen, hebben hiervoor een studie gedaan die niet bij hen paste. Soms gaat het om bureaumensen die toch liever niet achter dat bureau zitten, soms leidt de Horeca Academie mensen op die leven van  een uitkering. De gemiddelde student aan de Horeca Academie is dan ook 26 jaar oud, “en heel gemotiveerd”, voegt Defesche daaraan toe. “We geven hen een tweede kans, dat zit in ons DNA.”

Vluchtelingen, die hier in Nederland opnieuw een bestaan moeten opbouwen, passen binnen diezelfde gedachte. Defesche zou ook graag een bijdrage van de gemeente hierbij zien.

“Zo’n beurs zorgt juist ervoor dat de inburgering van een vluchteling de samenleving minder geld kost. Op deze manier kunnen we namelijk een goed individueel traject aanbieden met snelle, concrete resultaten. Kijk maar naar Tarek!”

Via de Haagse Huiskamer hoopt Defesche nog meer nieuwkomers te bereiken. Dat je als stad én als inwoners aan een nieuwkomer laat zien dat hij of zij welkom is, spreekt hem aan. “Wegwijs worden in Nederland is moeilijk en daar heb je hulp bij nodig. De Haagse Huiskamer biedt de ontmoetingsplek waar mensen die bekend zijn in de stad nieuwkomers een zetje in de goede richting geven. Daar willen wij graag aan bijdragen”.

Statushouders kunnen middels een filmpje of andere creatieve manier laten weten waarom zij graag in aanmerking willen komen voor de studiebeurs. De oproep loopt tot 20 april!