Terug naar nieuws overzicht

Een terugblik op de Haagse Huiskamer netwerkbijeenkomst in Ypenburg

’’Wij (bewoners van Koolwitjelaan) leven hier helemaal los van de rest, ver weg van alles, en door de bijeenkomst hebben wij veel mensen ontmoet en zien we weer nieuwe kansen’’ – Dawit

De situatie van de statushouders van de Koolwitjelaan was de aanleiding voor de eerste Haagse Huiskamer netwerkbijeenkomst in Ypenburg. In deze straat wonen zo’n 120 statushouders in groepslocaties. Hier voelen zij zich afgezonderd en hebben ze dagelijks te maken met allerlei uitdagingen. Ondanks deze kwesties werken ze hard aan hun toekomst en zitten ze vol ambitie. De bijeenkomst is door de Haagse Huiskamer georganiseerd om deze onderwerpen bespreekbaar te maken, en vraag en aanbod bij elkaar te brengen onder het genot van een warme maaltijd. Met zo’n 70 deelnemers was het een inspirerende avond vol met nieuwe ideeën en samenwerkingen. In de bibliotheek van Ypenburg, door Emine Aydin Hastan ook wel mooi omschreven als ‘’dé huiskamer van de wijk’’, vond de bijeenkomst van donderdag 18 oktober plaats. Het programma viel onder leiding van moderator Bahram Sadeghi en Taste of Syria verzorgde zowel hapjes als diner gedurende de avond.  

De Voorbereiding

Voorafgaand aan de bijeenkomst zijn er groepsgesprekken gevoerd met de bewoners om hun uitdagingen en behoeftes vast te stellen. Deze gesprekken lieten blijken dat er los van primaire belangen zoals werk en het leren van de Nederlandse taal onder de bewoners een sterke behoefte heerst om in contact te komen met Nederlanders om zich zodoende meer één te kunnen voelen met de rest van Den Haag. Zo zei Yonas: ‘’ik mis het integreren met Nederlanders. Ik wil graag mijn Nederlands oefenen en meer over de cultuur leren’’. Hierin zien zij huisvesting als de grootste belemmering omdat ze zich ver verwijderd voelen van anderen. Maar ze hebben hoop voor de toekomst: 

‘’Ik hoop later een actieve en volwaardige Nederlander te worden. Ik ga hier hard voor werken want je hebt dit zelf in de hand, je bent zelf de leidinggevende.’’ – Dawit

De bijeenkomst

De problematiek die voort kwam uit de gesprekken is meegenomen gedurende de netwerkbijeenkomst en dertien initiatieven die hier vanuit verschillende invalshoeken op aansluiten kwamen aan het woord. Deze organisaties zijn actief op het gebied van taal, community building, culturele evenementen, arbeidsparticipatie, en welzijn. Ook initiatieven zoals Gast aan Tafel die zich richten op ontmoeting tussen nieuwkomers en Nederlanders waren aanwezig. Naast deze organisaties kwamen ook enkele bewoners van de Koolwitjelaan zelf aan het woord. Ze vertelden over zichzelf, over hun dagelijkse bezigheden, maar ook over hun ambities en toekomstdromen. Zo vertelde Dawit over zijn wens om verder te studeren om uiteindelijk werk te vinden in de richting ‘Finance en Accountancy’, en gaf Kibret aan dat hij het liefst zijn eigen bouwbedrijf zou willen beginnen. Ammar hoopt een baan te vinden en zou later het liefst een eigen restaurant runnen. Samuel vertelde dat hij een lasser workshop wilt volgen om daarna als professioneel lasser te kunnen werken. Na het horen van de pitches van de organisaties en de persoonlijke oproepen van de statushouders ging iedereen aan verschillende tafels met elkaar in gesprek om hier verder over door te praten.

De uitkomsten

De avond leverde mooie ontmoetingen en nieuwe ideeën op. Zo kregen de organisaties nieuwe aanmeldingen voor hun initiatieven en ontstond er spontaan een gezamenlijke zoektocht naar een lasopleiding voor Samuel. Een samenwerkingsplan voor taalondersteuning op locatie kreeg vorm en sociale evenementen tussen statushouders en Nederlanders werden uitgedacht. “Wij hebben elkaar gevonden”, vertelden Bertine Colsen van Gast aan Tafel en Attie Minnema van De Toevlucht, die direct samenwerkingsmogelijkheden zagen. Dit enthousiasme heerste ook bij de statushouders die gedurende de avond veel nieuwe connecties hebben gelegd.

Het vervolg

Nu de bijeenkomst erop zit en de eerste connecties in Ypenburg gelegd zijn is het belangrijk om dit in de toekomst verder uit te bouwen. De Haagse Huiskamer zal zich de komende tijd bezighouden met het faciliteren van vervolgsessies om samen met de betrokken partijen te werken aan het concretiseren van de ontstane ideeën. Zo blijven we in gesprek met de statushouders van Koolwitjelaan en Hagenaren om samen te werken aan een veerkrachtige stad waar iedereen zich thuis kan voelen. Nieuwgierig? Houdt onze LinkedIn en website in de gaten voor alle nieuwste updates!

Heb je de bijeenkomst gemist maar wil je wel graag met ons of één van de andere partijen meedenken of heb je een eigen initiatief wat hierbij zou aansluiten? Neem dan contact met ons op via 070 7631499 of via info@haagsehuiskamer.nl

Lijkt het je leuk één van onze volgende evenementen bij te wonen? Hier vind je onze agenda!