Terug naar nieuws overzicht

Terugblik Haagse Huiskamer netwerkbijeenkomst Escamp: Sport & integratie

Sport is vaak niet het eerste waar men aan denkt wanneer het gaat om integratie. Dat sport voor velen echter een goed middel kan zijn om Nederlanders te ontmoeten, de taal te oefenen en zelfs werk te vinden in Den Haag, bleek wel tijdens de Haagse Huiskamer netwerkbijeenkomst die we op 16 maart organiseerden in Escamp. Samen met wijkbewoners, statushouders, organisaties en initiatieven die een aanbod hebben rondom het thema sport & beweging kwamen wij deze regenachtige zaterdagmiddag samen om Escamp nóg een stukje leuker te maken.

De Voorbereiding

In voorbereiding op deze middag hadden wij gesprekken met statushouders uit Escamp over hoe het ging, waar zij nog tegenaan liepen en wat hun behoeftes zijn. Zij vertelden dat ze vooral behoefte hebben aan contact met Nederlanders en het oefenen van de Nederlandse taal. Mede doordat veel van de statushouders in groepswoningen verblijven is het voor hen moeilijk om laagdrempelig contact te leggen met Nederlanders. Voor veel vrouwen geldt dat zij onzeker zijn over hun Nederlands waardoor solliciteren nog een uitdaging blijft. Hoewel veel van de geïnterviewde  statushouders inmiddels wel druk zijn met vrijwilligerswerk, stage of werk, blijft het vinden van betaald werk ook nog steeds een primaire behoefte. De meesten hadden al ervaring met taalmaatjes, scholen en andere bekende middelen om nieuwe contacten te maken en de taal te oefenen. Daarom wilden wij tijdens de netwerkbijeenkomst iets anders verkennen: sport als middel om integratie te bevorderen.

"Sport speelde altijd een grote rol in mijn leven als middel om vrienden te maken in een nieuwe plek. Als kind vroeg ik dan gewoon aan een groepje sportende kinderen, 'Hey, mag ik met jullie mee doen?" vertelt de Syrische Anas.

 

De bijeenkomst

Voor veel nieuwkomers is sporten een laagdrempelige en natuurlijke manier om nieuwe connecties te maken. Voor Talal en Bilal, die beiden actief zijn als badmintoncoach bij Stichting Mooi is sport ook een manier om mee te doen in de wijk. Daarnaast kan sport ook naar werk of stage leiden vertelt Robert van de organisatie Bewegen Werkt. Zij bieden een beweegtraject aan waarbij zij sport inzetten als middel om statushouders te bereiken en naar werk of stage te begeleiden. Robert was een van de acht pitchers tijdens de zaterdagmiddag. Ondanks de harde wind gingen veel van de vrouwen tijdens de clinic verzorgt door Aishel toch buiten de fiets op. Knap hoor! Binnen gaf meervoudig wereldkampioen kickboxen Naomi een weerbaarheidstraining waaraan iedereen enthousiast meedeed.

De uitkomsten

Er was veel enthousiasme voor het aanbod en de trajecten die de organisaties presenteerden. Zowel Bewegen Werkt als Aïshel en Building Better People hebben nieuwe inschrijvingen ontvangen. Stichting Leergeld en Xtra kregen veel vragen. Elton van Stichting Leergeld legt uit: “Het was zeer laagdrempelig waardoor de aanwezigen duidelijk op hun gemak waren en het geen punt vonden na afloop bij ons aan tafel te schuiven met vragen.” Ook Anas sprak enthousiast over de middag. Ook deze middag heeft hij nieuwe contacten gemaakt én zich ingeschreven voor het traject van Bewegen Werkt.

Het vervolg

Nu de netwerkbijeenkomst erop zit en de eerste connecties in Escamp gelegd zijn is het belangrijk om dit in de toekomst verder uit te bouwen. De Haagse Huiskamer zal zich de komende tijd bezighouden met het faciliteren van vervolgsessies om samen met de betrokken partijen te werken aan het concretiseren van de ontstane ideeën. Zo blijven we in gesprek met de statushouders en Hagenaren uit Escamp om samen te werken aan een veerkrachtige stad waar iedereen zich thuis kan voelen.

Nieuwsgierig? Houdt onze LinkedIn en website in de gaten voor alle nieuwste updates!

Heb je de bijeenkomst gemist maar wil je wel graag met ons of één van de andere partijen meedenken of heb je een eigen initiatief wat hierbij zou aansluiten? Neem dan contact met ons op via 070 7631499 of via info@haagsehuiskamer.nl

Lijkt het je leuk één van onze volgende evenementen bij te wonen? Hier vind je onze agenda!